top of page

QUÈ ÉS LA BIBLIOTECA HUMANA?

La Biblioteca Humana és una iniciativa nascuda a Dinamarca l'any 2000, que s’ha expandit a més de 80 països arreu del món, i que el passat 4 de novembre de 2023 es va estrenar a L'Hospitalet, al barri de Les Planes - La Florida.

Una iniciativa d’aprenentatge global, innovadora i pràctica basada en crear un marc segur per a converses personals que ajuden a desafiar els prejudicis, combatre la discriminació, prevenir conflictes i contribuir a una major cohesió humana superant les diferències socials, religioses i ètniques. Un espai per al diàleg, on discutir temes tabú de manera oberta i sense condemna. Un lloc on les persones que difícilment parlarien entre elles, troben espai per a la conversa.

 

––

 

Cada edició de Biblioteca Humana presenta el seu propi catàleg de títols o “llibres humans”, persones que han patit discriminació o rebuig social a causa del seu estil de vida, del seu origen, de la seva religió, o de les seves circumstàncies vitals, entre d’altres. 

 

En un esdeveniment obert al públic, els llibres humans “es presten” a lectors i lectores, brindant-los l'oportunitat d'escoltar les seves històries, amb la finalitat de trencar barreres socials, desafiar estereotips i prejudicis, i contribuir a la construcció d'una societat més justa i inclusiva.

BHLH_credit foto_Human Library3.png

LA PRIMERA BIBLIOTECA HUMANA DE L’HOSPITALET

La primera edició de Biblioteca Humana de L’Hospitalet va tenir lloc el matí del 4 de novembre a la Biblioteca de La Florida, un espai segur on lectors i lectores van poder conversar amb els llibres humans en petits grups i escoltar experiències personals amb la finalitat d'ampliar els seus horitzons i comprendre millor la diversitat humana.

 

L’esdeveniment es va estructurar en tres franges de lectura, i les persones lectores es podien inscriure a través d'un formulari (inscripció gratuïta), o al taulell de la Biblioteca de La Florida.

 

En el catàleg de la primera Biblioteca Humana de L’Hospitalet, a La Florida, es poden trobar “lectures” relacionades amb la salut mental, la ideologia, l’estatus social, la identitat de gènere, les relacions familiars, entre d’altres temàtiques.

––

 

La Biblioteca Humana de L’Hospitalet és una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de L’Hospitalet, amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de la Diputació de Barcelona, i co-organitzada per Biblioteques de L’Hospitalet (Biblioteca La Florida), Pla Integral Les Planes - Blocs Florida, Servei d’Acollida i Integració, Servei de Mediació Comunitària i Àrea d’Educació, Innovació i Cultura de l’Ajuntament de L’Hospitalet, i per les entitats Escola de Vida Les Planes La Florida, AFA Joaquim Ruyra i Artticco. 

 

En el projecte també hi ha participat activament una àmplia xarxa de persones voluntàries i col·laboradores d'associacions, institucions i entitats del barri de Les Planes - La Florida.

BHLH_credit foto_Human Library1.png

L’ORIGEN DE LA BIBLIOTECA HUMANA

La Biblioteca Humana, "Menneskebiblioteket", en danès, i “Human Library” en el context internacional, va ser creada a Copenhaguen a la primavera de 2000 per Ronni i Dany Abergel, Asma Mouna i Christoffer Erichsen.

 

El primer esdeveniment va estar obert durant vuit hores al dia durant quatre dies seguits i va presentar més de cinquanta títols diferents. Més de mil lectors van aprofitar l'oportunitat, deixant sorpresos els llibres, bibliotecaris, organitzadors i lectors per la recepció i l'impacte de la Biblioteca Humana.

 

A dia d’avui es duen a terme Biblioteques Humanes a sis continents i més de 80 països arreu del món, que abasten des de l'escola secundària fins a l'educació superior, passant per la formació mèdica o la participació cívica, per tal de millorar la comprensió de la diversitat i per ajudar a crear comunitats més inclusives i cohesionades a través de diferències culturals, religioses, socials i ètniques. La Biblioteca Humana també ofereix formació en diversitat, equitat i inclusió a empreses que volen incorporar la comprensió social a la seva força laboral, així com augmentar la seva consciència cultural per establir relacions més profundes amb els clients.

 

Web Human Library Organization: https://humanlibrary.org/ 

bottom of page